-
1400/03/23
-
مهندس محمدخانی
-
-
1910
آرتميا ميگوي کوچکي که اندازه آن به سختي به 1 سانتي متر ميرسد. امروزه بخه جز جدايي ناپذير صنعت شيلات تبديل شده است. آرتميا که به معناي گوشواره آبي است براي اولين بار آکواريوم عمومي سانفرانسيسکو موفق به جمع آوري و خشک کردن تخم آن شد و از نيمه دوم قرن نوزدهم به بعد مطالعات و تحقيقات وسيعي در رابطه با آن شکل گرفت.
در ايران براي اولين بار در سال 1351 د رپرورش ماهيان خاوياري از آرتميا استفاده شد و امروزه سالانه بيش از 2000 تن سيست گوشواره آبي توليد و مورد استفاده قرار مي گيرد که سالانه مصرف سيست د رکشور ما چيزي حدود 13200 کيلوگرم است که 6000 کيلو گرم آن در بخش ماهيان زينتي استفاده مي شود.
خواستگاه اصلي آرتميا دياچه هاي کوچک و بزرگ نمک است که در بسياري از موارد به جز آرتميا موجود ديگري توان زيست و توليد مثل در اين درجه از شوري را ندارد، همزيستي فوق العاده نسيبت به شوري ، دما و غذا اين موجود را به يکي از شگفت انگيزترين موجودات زمين بدل کرده است.
در طبيعت آرتميا را مي توان در آب هايي با شوري 100 گرم در ليتر و دماي متغيير يافت با اين وجود بهترين شرايط فزيولوژيکي در شوري بين 32 تا 65 گرم ، دماي بين 19 تا 25 و ph بين 6.5 تا 8 شکل مي گيرد.
سطح پراکنش و انواع مختلف آن بسيار وسيع و متنوع است که شامل : خليج سانفرنسيسکو ، تبت، مغولستان ، تونس ، کانادا، ايران و... است که نژادهاي :
پارتنوژنتيک، اروميانا و... را شامل مي شود که در نگاه اول همه به هم شبيه ولي از نظر اندازه، رژيم غذايي و نحوه توليد مثل متفاوتند.
آرتميا يکفيلتر کننده غير انتخابي است و در طبيعت از فيتوپلانگتون هايي که اندازه اي از 2 تا 50 ميکرون را داشته باشند تغذيه ميکنند . هرچند که براي تکثير و پرورش آن به جز ميکروجلبک ها از غذايي مانند:
پود سويا، سبوس برنج، سبوس ذرت، مخمر و... مي توان بهره جست.
تفاوت هاي جنسي در آرتميا کاملا مشخص و واضح است :
ماده ها داراي کيسه تخم در انتهاي بدن
نرها داراي دو چنگک بزرگ برا يگرفتن ماده ها هستند.
يکي از خصوصيات آرتميا توليد مثل متفاوت و منحصر به فردي است که مطمئنا نتيجه تکامل در طي ساليان متمادي است ، با شروع فصل بهار و کم شدن غلظت نمک درياچه ها و شکوفايي پلانگتوني آرتميا متوجه شرايط مساعد شده و شروع به آزاد سازي ناپلي يا همان بچه ميگوي کوچک ميکند.
در بهترين حالت دوره بلوغ جسمي ناپلي ها 12 روز و بلوغ جنسي 17 روز گزارش شده است. که البته بسته به نژاد، نوع تغذيه و پراکنش آرتمياها کاملا متفاوت است.
با شروع فصل سرما ، نبود فيتو پلانگتون ها ، خشکسالي ها و بالا رفتن غلظت نمک درياچه ها آرتميا متوجه شرايط نامساعد شده و براي تدوام نسل شروع به آزاد سازي سيست و بيومس ميکنند.