-
1400/01/26
-
مهندس محمدخانی
-
-
2032
تقريبا 300 گونه از جنس کاکتوس علوفه اي وجود دارد، بطوريکه فقط در مکزيک 104 گونه آن به ثبت رسيده است. تخمين زده مي شود که حدود 900 هزرا هکتار در سراسر دنيا به کشت opuntia به عنوان علوفه اختصاص يافته است که به صورت چراي مستقيم ، برداشت و در تغذيه گاو، گوسفند و... استفاده مي شود.
از دلايل توسعه کشت کاکتوس علوفه اي در دنيا توانايي آن در تبديل آب به ماده خشک است که نسبت به گراسها و لگومها کارايي بالاتري داشته و در طول مدت خشکي به صورت گوشتي باقي مانده ، علوفه ، ميوه و ساير فرآورده هاي مفيد توليد مي نمايد.
ميانگين عملکرد اين گياه در مناطق خشک و با بارندگي 150 ميليمتر در سال 20 سال تن د رهکتار و در 400 ميليمتر بارندگي بيش از 100 تن در هکتار است که علوفه آن جهت تعليف دام ، ميوه به منظور تغذيه انسان و از گل آن در صنعت رنگ سازي استفاده مي شود.
اهميت کشت کاکتوس به شرح ذيل:
- به منظور بيابان زدايي و توليد علوفه د رمزارع با هزينه اندک کشت مي گردد.
- گياه چند منظوره مي باشد . براي توليد علوفه ، ميوه جات و محصولات صنعتي و زينتي مورد بهره برداري قرار مي گيرد.
- به شرايط سخت محيطي و بويژه خشکسالي از خود بردباري قابل توجهي نشان مي دهد.
- د رخاکهاي به شدت فرسوده به خوبي مي رويد.
- کاکتوس ها در مناطق ديم با متوسط بارش سالانه 200-600 ميلي متر به خوبي رشد مي کنند.
- حداقل ميزان آب لازم براي توليد 100-150 ميليمتر بارندگي سالانه است.
- کاکتوس ها به خوبي در دماي داغ و گرم رشد کرده و در دماي 50 درجه سانتي گراد و بالاتر حداکثر دوام را دارد.
- موانع و مزاياي کشت کاکتوس:
- برخي فاکتورهاي محيطي مانع اصلي رشد کاکتوس ها بوده و سرماي فصل زمستان محدوديت اصلي آن است.
- دماي حساس به يخ زدگي:
- بين 1.5 تا 2 درجه سانتيگراد بوده بطوريکه در دماي 1.7 درجه سانتيگراد کلادودهاي جوان (ساقه ها يا ساخه هاي برگ شکل) در گياهان 9 ماهه تقريبا نابود مي گردند. و در 2.5 درجه سانتيگراد متوسط خسارت يخ زدگي در گياهان سه ساله حداکثر خواهد بود.
- در بارش کمتر از 50 ميليمتر کاکتوس ها بدون رشد و توليد باقي مي مانند .
- مناطق بيش از اندازه خشک با تبخير و تعرق بسيار زياد و بارندگي بين 50 تا 100 ميليمتر مستعد کشت کاکتوس هستند.
- خاکهايي که بيشتر از با 15-20 درصد رس در ترکيب بافت خاک دارند مناسب رشد ونمو کاکتوس نمي باشد.
- خاک هاي اشباع از آب و شور مقاومت چنداني نداشته و به خاک با ph بين 8.5 - 8.2 از خود مقاومت نشان مي دهد.
روش هاي مصرف و فرآوري کاکتوس علوفه اي:
- کاکتوس علوفه اي به دليل مزيت آن در تبديل آب به ماده خشک و نيز مقادير زياد انرژي قابل هضم به عنوان يکي از منابع علوفه اي مورد توجه قرار گرفته است. د رشرايط خشک و نميه خشک کاکتوس علوفه اي نسبت به گياهان ديگر توليد بالاتري داشته و از اين گياه در تغذيه گاو، گوسفند و بز و... به صورت مستقيم و برداشت و ذخيره سازي استفاده مي گردد.
- توان اين گياه در شرايط سخت محيطي به حدي بالاست که در مناطقي که ساير گياهان علوفه اي توليد ندارند کاکتوس قادر به رويش و توليد مي باشد.
- با توجه به استقبال مطلوب سطح کاشت آن در سراسر دنيا همواره در حال توسعه بوده که علاوه بر علوفه ساير فرآورده ها نظير ميوه ، رنگدانه و... آن نيز مورد استفاده قرار مي گيرد.
- استفاده از کاکتوس علوفه اي به عنوان يک علوفه اضطراري جهت خوراک دامها به خصوص گوسفندان در طي فصل خشک يا خشکي هاي طولاني مدت از اهميت خاص برخوردار مي باشد.
- ميوه کاکتوس از بهترين ميوه هاي مناطق خشک دنيا بوده و داراي ارزش غذايي بالايي مي باشد که به صورت تازه خوري مورد استفاده قرار مي گيرد. از گل آن در صنايع رنگ سازي استفاده شده و از با کيفيت ترين رنگها محسوب مي شود.