-
1399/09/29
-
مهندس محمدخانی
-
-
1877
به طور کلي مي توان خوراک ماهي قزل آلاي رنگين کمان را در سايزهاي زير مزارع تکثير، پرورش و نگهداري نمود. بهترين شيوه توليد خوراک ، در کارخانه هاي مجهز به سيستم هاي اکسترودر انجام شده و در خوراک ماهي از جمله مهمترين عوامل تاثيرگذار در هزينه تمام شده ماهي بوده و کيفيت آن تاثير زيادي در طول دوره پرورش و بازدهي مزارع پرورش ماهي دارد. مهمترين عامل در تشکيل غذاي ماهيان اندازه و سايز و درصد پروتئين در جيره مي باشد که مجموعا انرژي مورد نياز را تامين مي کند و از جمله :
- غذاي آغازين با ميزان پروتئين 55-50 درصد
- غذاي پيش پرواري با ميزان پروتئين 45-50 درصد
- غذاي پرواري با ميزان پروتئين 45-40 درصد
- غذاي مولدين با ميزان پروتئين 50-40 درصد
اندازه پلت غذا:
از آنجا که بررسي انجام شده گوياي اين مهم مي باشد که دهانه ورودي برابر يک چهارم طول بدن ماهي است و براي عبور پلت غذا نياز به فضاي لازم مي باشد بنابراين طي مطالعات انجام شده قطر پلت غذا برابر يک پنجاه ام طول ماهي است بعنوان مثال اگر طول بدن يک ماهي 10 سانتي متر باشد اندازه پلت مناسب براي آن برابر است با 10 ضربدر يک پنجاه ام ، که برابر با 2 ميليمتر مي شود يا اگر طول ماهي برابر با 30 سانتي متر باشد اندازه پلت غذا برابر با 6 ميلي متر خواهد بود.
مقدار غذادهي و دفعات آن در شبانه روز
ميزان غذادهي تحت تاثير دو فاکتور مي باشد، يکي اندازه ماهي (طول يا وزن ماهي) و ديگري دمايي آبي که ماهي در آن زيست مي کند. به طورکلي در جداول غذادهي مقدار غذا براساس طول (درصدي از طول بدن) يا وزن ماهي بين هشت درصد تا يک درصد وزن بدن ماهي مي باشد و دفعات غذا دهي را هم از بيست بار تا يکبار در شبانه روز در نظر مي گيرند.
مثلاهاي کاربردي در کلاس هاي موسسه کارگستر.
نگهداري و انبارداري غذا:
با توجه به اينکه غذاي مصرفي در مزارع سردابي عمدتا از نوع پلت مي باشد بنابراين بايد توصيه هاي زير را براي حفظ کيفيت غذا به کاربرد تا از فساد غذاي گران قيمت قزل آلا جلوگيري به عمل آيد:
محل نگهداري غذا بايد عاري از رطوبت باشد بنابراين براي جلوگيري از فساد غذا در محل هاي مرطوب بايد کيسه هاي غذايي در روي سکوهاي چوبي و در ستون هاي 5 تا 6 تايي رو يهم چيده شوند به طوري که فضاي کافي براي عبور هوا بين هر رديف وجود داشته باشد. بالا بودن ميزان رطوبت منجر به تخريب اسيد آسکوربيک مي شود.
محل نگهداري غذا بايد سرد و خنک باشد . دماي 2 تا 3 درجه سانتي گراد دماي بسيار مناسبي براي نگهداري غذاي کنسانتره است و هرچه درجه حرارت از اين مقدار فراتر رود کيفيت غذا کاهش مي يابد. زيرا در چنين شرايطي زمينه مناسبي براي رشد قارچ ها و تجزيه چربيها فراهم مي شود. علاوه بر آن کيفيت ويتامين نيز در چنين شرايطي به سرعت کاهش مي يابد.
بايستي دقت شود که احيانان غذا بهم چسبيده يا قارچ زده نباشد ، و در صورت مشاهده اين موارد از مصرف آن خودداري گردد.
به هيچ عنوان از ظروف خيس براي برداشتن غذاي ماهي استفاده ننمائيد، و بعد از برداشتن غذا درب کيسه را محکم ببنديد.
با توجه به افت کيفيت خوراک ماهي به مرور زمان بهتر است مقدار خوراک تهيه شده حداکثبر براي مصرف 30 روز باشد. همواره بايستي خوراک را از لحاظ تاريخ توليد و مصرف و نوع سايز بندي خوراک د رانبار دسته بندي نمود.
براي جلوگيري از بروز خسارت ضروري است از ورود موجودات موزي مزاحم موش و.. به انبار پيشگيري شود.
حتي در شرايط مناسب نيز بايد غذا را براي مدت کوتاهي انبار کرد تا کيفيت آن به خوبي حفظ شود . اين امر در مورد غذاي قزل آلا که درصد پروتئين بيشتري دارد بايد با وسواس بيشتري رعايت شود . بايد خاطر نشان کرد که حداکثر زمان مجاز نگهداري غذا 6 ماه است.