-
1401/05/11
-
مهندس محمدخانی
-
-
1021
الف ) راهکارهاي اجرايي جهت افزايش بهره وري آب
- آبياري ترجيحا در ساعات اوليه صيح و يا در شب انجام گردد.
- جهت هدايت آب در مسير تارهاي کشنده ريشه و جلوگيري از هدر رفت آب ، ميتوانيد در مناطق مسطح ، دو تشتک در سايه انداز درخت و در محل تارهاي کشنده ايجاد و کارآيي آب را بالا برد.
- آبياري باغات به صورت نواري و دو طرف درخت در زمين هاي مسطح و در صورت تدوام خشکسالي و شرايط حاد ميتوان در هر دور آبياري يک طرفه آبياري نمود.
ب) راهکارهاي اجرايي جهت اجراي عمليات به زراعي:
- مبارزه با علفهاي هرز ترجيحا در مزارع آّياري شده انجام گردد و در صورت وجود سله در مزرعه سله شکني انجام شود.
- استفاده از کود دامي کاملا پوسيده به ميزان 80-20 تن در هکتار باعث بهبود کيفيت خاک و افزايش قابليت نگهداري آّ در خاک و افزايش قابليت نگهداري آب در خاک و همچنين کاهش تبخير مي گردد.
- مقاوم بودن گياهان ويژه درختان در شرايط خشکسالي بسيار مهم مي باشد و گياهان ضعيف نسبت به تنش هاي محيطي حساس تر هستند . لذا تقويت و تغذيه گياهان به وِيژه مصرف کودهاي پتاسه که باعث افزايش مقاومت گياه به خشکي مي شود، توصيه مي گردد.
- جهت مديريت کاهش تنش در گياه مي توان از ترکيبات کود آلي مايع (هيوميکي) به صورت کود آبياري و به ميزان حداقل 10-2- ليتر در دو مرحله در طي يک دوره رشد استفاده نمود.
- باتوجه به شرايط خشکسالي و اهميت تقويت گياه، محلول پاشي و تغذيه برگي توصيه مي گردد.
- مديريت مصرف کودهاي ازته به دليل تحريک رشد و بالا بردن نياز آبي گياه ، توصيه مي گردد.
- عمليات به موقع هرس درختان و حذف پاجوش ها ، ترکه و شاخه هاي اضافي و يا کوتاه کردن شاخه هاي طويل با هدف کاهش سطح تبخير مي تواند در کاهش خسارت خشکسالي موثر باشد.
- پوشاندن سطح سايه انداز درخت و همچنين روي تشتک آبياري با پلاستيک به طوري که سطح پلاستيک داراي چندين سوراخ جهت تهويه و نفوذ آب به درون زمين و عدم تبخير آب گردد و بدين وسيله جلوگيري از هدر رفت آب مي شود.
- جهت جلوگيري از هدر رفت آب و حفظ رطوبت و جلوگيري از رشد علفهاي هرز ، انجام عمليات مالچ پاشي و استفاده از کاه و کلش ، خاک اره و... در سايه انداز درختان توصيه مي گردد.