-
1400/10/25
-
مهندس محمدخانی
-
-
1367
با تمام تصوراتي که ما به ويژه در کودکي از سنجاب هاي به عنوان موجوداتي بامزه داشتيم بايد متذکر شويم که اين موجودات در باغات آجيلي به ويژه بادام و پسته بسيار خسارت زا هستند. و زيان اقتصادي بالايي را به باغداران وارد مي سسازد. متاسفانه در سال هاي اخير برخي افراد سنجاب را از جنگل هاي منازق غرب به مثلا شهر قزوين منتقل کرده اند و با توجه به به اينکه قادر به نگهداري آنها نبوده اند اقدام به رهاسازي سنجاب هاي در باغات سنتي قزوين شده اند. به دليل اکسيستم باغات سنتي که حالت جنگلي دارند و همچنين تکثير و زاد و ولد بالاي اين موجودات ، خسارت قابل توجهي به باغداران سنتي وارد کرده است.
چرخه زندگي سنجاب ها:
دانستن چرخه زنديگي سنجاب ها به مديريت موثر تر آنها کمک مي کند.
سنجاب هاي درختي که در باغات سنتي قزوين از اين نوع هستند در زمستان فعاليت کمتري دارند و بيشتر در مخفي گاه خود در درختان هستند و کمتر ديده مي شوند.
در دي ماه و بهمن معمولا سنجاب هاي نر 10 الي 14 روز زودتر از سنجاب هاي ماده از پناهگاه هاي خود خارج شدهو از اسفتد تا خرداد ، اوج فصل جفت گيري است و طول دروه حاملگي حدود 40 روز است.
بچه ها در 7 هفتگي از شير گرفته مي شوند و در 10 هفتگي آماده ترک مخفيانه مي شوند . سنجاب خاکستري معمولا 3 تا 7 بچه دارند. ميانگين عمر سنجاب هاي نر 2-3 سال و ماده ها تا 5 سال است.
رژيم غذايي :
رژيم غذايي براي هم سنجاب هاي زميني و هم براي سنجاب هاي درختي شامل آجيل، ميوه ، دانه ، پوست ، گل وگياهان ديگر است. سنجاب ها در اوايل بهار از چمن ها ، يونجه، سبزيجات و ساير محصولات سبز تغذيه مي کنند و در تابستان با خشک شدن علف ها و بزرگ تر شدن سنجاب هاي جوان ، رژيم غذايي آنها به بذور مثل بذر کدو تنبل ،آفتابگردان ، کنجد و ميوه هاي آجيلي مثل بادام و پسته ، گردو و مخروط کاج ها تغيير ميکند. و شروع به خوردن يا ذخيره اين محصولات مي کنند.
مشکلات ناشي از سنجاب ها:
سنجاب هاي درختي از پوست نهال يا درخت هم تغذيه مي کنند. يعني در زمان پس از برداشت اگر محصولي در باغ نباشد مي تواند رژيم غذايي خود را به سمت پوست خوري تغيير دهند و مککن است با برداشتن حلقه اي از پوست سبب پوست خوري تغيير دهند و مککن است با برداشتن حلقه اي از پوست سبب خشک شدن درخت شوند.
- اين موجودات مي توانند در ايمني و سلامت محصولات نيز تاثير گذار باشند. به طوري که با تماس با شاخه هاي داراي ميوه مي توانند ناقل بيماري، آفات و ساير قارچ ها باشند.. حتي ممکن است ناقل بيماري به انسان باشند.
-
- اين موجودات مي توانند به سيستم آبياري و سيم هاي برق حسارت وارد کنند. اين موضوع مي تواند از طريق جويدن لوله هاي پلاستيکي و لخت کردن سيم هاي برق ايجاد شود.
- با ادرار و مدفوع حود سبب آلوده شدن مخازن آب مي شوند.
روش هاي کنترل سنجاب:
تله گذاري:
تله گذاري روش موثري براي کنترل سنجاب هاي درختي مي باشد و اگر به طور مناسبي اجرا شود مي تواند حداقل 90 درصد سنجاب هاي باغ را کنترل کند. اين روش در بهار و تابستان موثر نيست چون فراواني غذايي هست.
برهم زدن لانه :
در زمستان که سنجاب هاي درختي فعاليت چنداني ندارند روش بر هم زدن لانه ، روش موثري براي کنترل سنجاب هاي خاکستري (درختي ) مي باشد. اين روش در زمستان که درختان فاقد برگ هستند و لانه سنجاب هاي خاکستري به راحتي ديده مي شوند کارايي دارد.
کنترل بيولوژيکي:
در روش کنترل بيولوژيکي با رها سازي پرنده هايي مانند عقاب و شاهين اقدام به شکار سنجاب مي کنند.