-
1400/04/17
-
مهندس محمدخانی
-
-
8377
درخت پسته جهت رشد مناسب به تابستان هاي گرم و خشک و زمستان هاي نسبتا سرد نياز دارد.
رطوبت بالا در فصل رشد براي اين درخت مناسب نيست و موجب شيوع بيماري هاي قارچي مي شود. درخت پسته قادر است گرماي 45 درجه تابستان و -20 درجه زمستان را تحمل کند اما به سرماي بهار بسيار حساس است و سبب نابودي گل ها و ميوه هاي تازه تشکيل شده مي شود.
با وجود تحمل سرماي نسبتا زياد در زمستان ، اين درخت جهت توليد محصول مناسب به زمستانهاي بدون يخبندان نياز دارد. گزارش هاي مختلف نشان مي دهد درختان پسته ايران در زمستان و فصل خواب ، سرماي -7 تا -9 را بدون آُيب ديدگي تحمل مي کنند.
نياز سرمايي درخت پسته
پسته يک درخت خزان دار است و در زمستان برگ هايش مي ريزد. درختان خزان دار جهت گل دهي و توليد محصول مناسب نياز به يک ميزان ساعت بهينه از نياز سرمايي در فصل زمستان دارد. دما از 0 تا 7 سانتي گراد/
نياز سرمايي در ختان پسته ، بسته به رقم متفاوت بوده و از 600 تا 1200 ياعت ذکر شده است. البته ممکن است ارقامي از پسته وجود داشته باشند که نياز سرمايي متفاوتي داشته باشند.
در ارقام پسته ايران رقم کله قوچي پايين ترين نياز سرمايي 600 ساعت و رقم اکبري بالاتريننياز سرمايي 1200ساعت را داراست. ارقام احمد آقايي و فندقي بين اين دو رقم قرار دارند . عدم تامين نياز سرمايي در پسته سبب کاهش رشد رويشي ، توليد برگ هاي غير طبيعي ، تاخير در گل دهي و ميزان عملکرد پايين مي شود.
نياز گرمايي:
درخت پسته جهت توليد محصول بهينه و با کيفيت به ميزان 2200 تا 2800 واحد گرمايي نياز دارد.
روش هاي مختلف کاشت و تکثير پسته:
درخت پسته در خاک هاي شني و لومي بهترين رشد را دارد و خاک هاي سنگين مناسب کاشت پسته نيستند . هرچند اخيرا با استفاده از کشت بافت امکان تکثير پسته فراهم شده است اما به طور معمول و کلي از دو روش خوابانيدن شاخه و کاشت بذر جهت تکثير پسته استفاده مي شود.
روش هاي مختلف کشت بذر :
- کاشت مستقيم بذر در زمين اصلي
- کاشت بذر در خزانه
- کاشت بذر در گلدان هاي پلاستيکي
در روش 2و 3 پس از سبز شدن بذر ، در سال بعد د رفصل زمستان گياهان را به زمين اصلي انتقال مي دهند.
از آنجا که درخت پسته دو پايه است به اين معنا که ارقام نر و ماده بايد در باغ موجود باشد. معمولا کشاورزان بذر پسته بادامي زرند را مي کارنم و در سن 2 تا 3 سالگي رقم دلخواه خود را بر روي آن پيوند مي زنند. از سه نوع پيوند لوله اي ، شکمي و اسکنه در ايران استفاده مي شود.
معمولترين نوع پيوند مورد استفاده ، پيوند لوله اي است که در اواخر ارديبهشت و اوايل خرداد صورت مي گيرد.
آبياري درخت پسته
سته مقاومت خوبي به خشکي دارد ولي جهت توليد محصول بهينه و با کيفيت به آّياري منظم نياز دارد که دور آبي و ميزان آب بسته به سن گياه ، اقليم و بافت خاک متفاوت است . معمولا در سنين يک تا 3 سالگي ، درخت پسته به دليل نداشتن ريشه هاي عميق بايد با دور آبي کم (7 تا 10 روز) آبياري شوند. دور آبياري در درختان 3 تا 6 سالگي به 12 الي 20 روز افزايش مي يابد. درختان با سن 6 سال و بالاتر به صورت ماهي يکبار آبياري ميشوند.
نکته قابل توجه اينکه در زماني که دور آبي ماهيانه مي باشد . حجم آبي که به درخت داده مي شود بايستي زياد باشد تا رطويت به عمق خاک نفوذ کند.
اخيرا از آبياري قطره اي در بعضي باغات پسته استفاده مي شود که با اين روش ميزان آبياري به يک سوم کاهش مي يابد.
در اين روش درخت در يک دوره 3 روزه به صورت قطره اي آبياري مي شود و دوره آبياري نيز 15 روزه است.
بايستي توجه داشت که رطوبت زياد در زمين موجب بروز بيماري هاي پوسيدگي يقه و ريشه اي در درخت پسته مي شود.
هرس درختان پسته :
به طور کلي هرس در درخت پسته به دو صورت کلي تقسيم مي شود:
- هرس فرم
- هرس باروري
که تمام مباحث هرس و بيماري و آفات را در کلاسهاي آموزشي کارگستر به صورت تخصصي خواهيد آموخت.
گرده افشاني پسته :
درخت پسته دو پايه است و گل هاي نر بر روي يک درخت و گل هاي ماده روي درخت ديگر قرار دارد. و جهت توليد محصول وجود درختان نر ضروري است. از آنجا که گل ها در پسته بدون گلبرگ و فاقد شهد هستند برا يهمين براي زنبور ها جذا ب نبوده و گرده افشان يدر باغات پسته توسط باد انجام مي شود.
نسبت درختان نر به ماده 1 به 12 يا 1به 25 بستگي به نوع رقم دارد.
زمان گرده افشاني در دهه دوم وسوم فروردين انجام ميشود.
برداشت پسته:
در دنيا دو روش دست يو ماشين يجهت برداشت پسته استفاده مي شود. در برداشت ماشيني هزينه هاي برداشت کمتر و سرعت بالاتري دارد.
نشانه هاي برداشت پسته :
- تغيير رنگ پوست رويي ميوه پسته از سبز به گلي تا ارغواني
- آسان جدا شدن 70 تا 80 درصد پوست رويي ميوه هاي پسته از پوست سخت.
بعد از برداشت حتما پسته را به مراکز فرآوري پسته انتقال دهيد.