-
1400/03/09
-
مهندس محمدخانی
-
-
4672
سبزي ها ، رنگين کمان سلامتي
سبزي ها يکي از گروه هاي غذايي بسيار ارزشمند محسوب مي شوند که در هرم غذايي روزانه جايگاه ويژه اي دارند و بعد از نان و غلات بيشترين مقدار مصرف يعني 3-5 واحد را به خود اختصاص مي دهند.
اين گروه غذايي دسته وسيعي را شامل شده و حاوي انواع ويتامين ها به خصوص ويتامين A و B مي باشند .
رنگ موجود در سبزي ها امروزه يکي از عوامل مورد توجه علوم پزشکي است که برساس رنگدانه ها و مواد شيميايي موجود در آنها که اصطلاحا به آن فيتوکميکال گفته مي شود به صورت رنگ هايي متفاوت و البته زيبا در آمده که گاهي آن را دريک نوع سبزي نيز مي بينيم (مانند فلفل دلمه اي به رنگ زرد، سبز، قرمز) در حاليکه خواص بسياري در آنها وجود دارد.
1- رنگ قرمز:
اصلي ترين رنگدانه اي که در اين محصولات وجود دارند ليکوپن و آنتوسائين است که به عنوان آنتي اکسيدنهاي قوي شناخته مي شوند و مي توانند نقش پيشگري کننده خوبي در انواع سرطانها (مانند پروستات ، ريه ، مثانه و دهانه رحم ) و بيماري هاي قلبي - عروقي داشته باشند.
2- رنگ زرد:
اصلي ترين رنگدانه موجود در اين دسته بتاکاروتن و ريبوفلاونوئيدها مي باشند.
بتاکاروتن علاوه بر نقش آنتي اکسيداني خود، پيش ساز ويتامين A محسوب مي شود.
که ميتواند در افزايش قدرت ايمني بدن ، کند شدن روند پيري سلول ها(بخصوص سلولهاي پوست) و افزايش قدرت بنايي نقش موثري داشته باشد.
3- رنگ سفيد
مهمترين رنگدانه موجود در آنها عبارتند از آليسين و ايندول ها
آليسين که بيشتر در سير ، پياز و پيازچه وجود دارد ميتواند موجب کاهش کلسترول خون ، کاهش فشار خون و افزايش تواناييبدن در مقابله با ميکروبها شود . همچنين به عنوان ضد قارچ هاي پوستي مي تواند در درمان و يا پيشگيري از عفونت هاي پوستي کمک نمايد.
4- رنگ آبي:
مهمترين رنگدانه اين گروه آنتوسيانين ها و فنل ها مي باشند.
پيشگيري از التهاب، خواص ضد سرطاني ، پيشگيري از بيماري هاي قلبي -عروقي ، تاخير در روند پيري و کمک به افزايش ظرفيت جذب راديکال هاي آزاد (که موجب تحريب سلول ها و ايجاد سرطانها مي شوند) از عمده ترين نقش هاي فنل هاي بشمار مي آيد.
5- رنگ سبز
مهمترين رنگدانه اين دسته عبارتند از : ايندول ها و لوتئين. لوتئين که به عنوان آنتي اکسيدان قدرتمند شناخته مي شود و نقش مهمي در حفظ و سلامت بينايي ايفا مي کند و مي تواند در پيشگيري از گلوکوم و آب مروارد نيز موثر باشد.
امروزه يکي از بهترين الگوهاي غذايي براي داشتن تنوع غذايي در گروه سبزي ها استفاده از 5 رنگ نامبرده فوق مي باشد که مي توان براحتي آنها را در يک وعده مانند سالاد استفاده کرد و از تمامي اين خواص بسيار ارزشمند استفاده نمود و سلامت خود را ارتقا بخشيد.
سالاد ضد سرطان چيست؟
تحقيقات نشان داده است که مصرف ترکيبات آنتي اکسيداني همراه با هم ، اثر بيشتري دارند.
بدين ترتيب اگر ويتامينهاي E,C باهم مصرف شوند، خيلي موثرترند.
پس با هر وعده غذا يک ظرف سالاد ميل کنيد. سالاذ شما بايد محتوي سبزي هاي تيره رنگ خصوصا اسفناج باشد و براي تامين ويتامين C کافي از کلم بروکلي ، گوجه فرنگي ، فلفل سبز، فلفل قرمز و لوبيا سبز استفاده کنيد. براي تامين ويتامين E، يک قاشق غذاخوري روغن مايع کانولا، آفتابگردان يا روغن زيتون به سالادتان بيفزاييد و از سس مايونز استفاده نکنيد . براي تکميل اين معجون سلامتي ، کمي جوانه گندم نيز به سالادتان بيفزايد.