-
1400/03/08
-
مهندس محمدخانی
-
-
2925
گياهان مانند ساير جانداران از ترکيبات متنوعي ساخته شده اند که درصد بالايي از آنها را آب تشکيل مي دهد. بخش ديگر ساختمان گياهان از عناصر مختلف تشکيل شده که در اين قسمت به برخي از آنها اشاره مي گردد.
16 عنصر تا کنون به عنوان عناصر ضروري رشد گياه تشخيص داده شده اند که اشکال قابل جذب و ميانگين نسبي غلظت آنها در گياهان متفاوت است.
از لحاظ ميزان حضور عناصر غذايي در گياهان مي توان ضروري را عموما به دو گروه اصلي عناصر پرمصرف و کم مصرف تقسيم بندي کرد.
بسياري از فاکتورهاي خاکي بر روي قابليت دسترسي عناصر غذايي از جمله عناصر کم مصرف اثر ميگذارند که ph محلول خاک و ميزان مواد آلي از مهمترين اين عوامل هستند.
ph يا اسيديته کنترل کننده نوع يونهاي عناصر کم مصرف و حلاليت يا رسوب ترکيبات مختلف اين عناصر در خاک است که اثر آن را بر هر عنصر به طور جداگانه بررسي خواهيم کرد.
ترکيبات حاصل از تجزيه مواد آلي و توليدات موجودات ريز در خاک باعث ترکيبات پيچيده ولي محلول از عناصر ريز مغذي مي شود که بسادگي بوسيله ريشه گياه جذب مي شوند. با توجه به ترکيبات فوق حرکت همراه با جريان آب و پخشيدگي دو رورش اصلي رسيدن عناصر کم مصرف به سطح ريشه است.
آهن :
آهن نقش هاي متعددي در گياهان ايفا مي کند که عموما ناشي از توانايي آن در تغيير ظرفيت خود مي باشد ولي مهمترين نتيجه کمبود آن را ميتوان کاهش ساخت کلروفيل (سبزينه) در گياه و بوجود آمدن کلروز يا زردي در برگهاي جوان دانست. اين مسئله کاهش فتوسنتز و گل آغازي در بسياري از گياهان را به دنبال دارد.
بهترين راه حل هاي مبارزه و پيشگيري از کمبود آهن و زردي ناشي از آن را مي توان به صورت زير خلاصه کرد:
کاشت گياهان مقاوم به کمبود
آبياري سبک و با دفعات بيشتر و بالا بردن تهويه خاک
کاهش رفت و آمد ماشين آلات در مزرعه
افزودن مواد آلي به خاک
مصرف کودهاي شيميايي مناسب (استفاده از سولفات آمونيم در باغات داراي کمبود آهن)
استفاده از اصلاح کننده هاي خاک و کمک به کاهش موضعي ph خاک
استفاده از کودهاي آهن مناسب (برگ پاشي و مصرف خاکي).
کاهش بيکربنات آب آبياري با مصرف اسيد.
روي:
کمبود روي در اکثر قسمتهاي دنيا ديده مي شود که خاکهاي شني و اسيدي ، خاکهاي آهکي ، خاکهاي با ph زياد ، برخي خاکهاي آلي و خاک هاي فرسايش يافته شامل اين نوع خاکها هستند.
روي در خاک به شکل محلول ، جذب شده بر روي ذرات رس، مواد آلي و کربناتها، کمپلکس شده با مواد آلي و موجود در کاني ها مشاهده مي شود .
کاربرد انواع کودهاي حاوي روي در خاکهاي داراي کمبود روي باعث بهبود رشد و عملکرد شده و حتي مثلا در باره گندم ميزان اين عنصر در دانه نيز افزايش يافته و بهبود کيفيت را در پي خواهد داشت.
منگنز:
مقدار منگنز در پوسته زمين حدود 1000 ميلي گرم در کيلوگرم است که اين ميزان در خاکها از 20 تا 3000 ميلي گرم در کيلوگرم و ميانگين 600 متغير است . منگنز در سنگهاي حاوي fe , mg وجود دارد.
کمبود منگنز به صورت لکه هاي قهوه اي بر روي برگهاي پير مشهود است که به علاوه م يتواند کمبود عناصر ي مانند آهن ، منزيم و کلسيمرا سبب شود.
بور:
بور تنها عنصر غير فلزي است که جزء عناصر کم مصرف ضروري قرار مي گيرد.
کمبود کلسيم در گياه باعث کاهش مقاومت گياه در مقابل سميت بور مي شود و با بالا رفتن کلسيم در گياه نياز طبيعي آن به بور افزايش مي يابد. اثر متقابل اين دو عنصر به صورتي است که نسبت کلسيم به بور را براي بررسي بور گياه مورد استفاده قرار مي دهند.
همراهان گرامي و علاقمندان به باغباني جهت آموزش هاي کامل تر با موسسه در ارتباط باشيد.