-
1399/09/21
-
مهندس محمدخانی
-
-
1117
بهبود رشد و کاهش ظریب تبدیل غذایی در مزراع پرورش طیور به دلیل مشکلات بهداشتی و رشد میکروب های بیماری زا در دستگاه گوارش پرندگان همواره با مشکلات فراوانی روبروه بوده است و استفاده مداوم از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از بروز مشکلات یاد شده در جیره با آب آشامیدنی طیور، موجب مقاومتر بیشتر میکروب ها دستگاه گ.ارس و ایجاد عوارض نامطلوب می شود/
فرآورده های حاصل از گیاهان دارویی ترکیباتی با منشاء گیاهی هستند که می توانند جایگزین آنتی بیوتیک ها در جیره طیور شوند. گیاهان دارویی قرنها است که در درمان بسیاری از بیماری ها در کشورهای آسیایی و آفریقایی مورد استفاده قرار می گیرند.
بسته به خاستگاه گیاهی ، فرآورده های گیاهی که مورد اسفاده قرار می گیرند، می توانند شامل گیاه(برگ ، ساقه و ریشه)، روغنهای ضروری ، عصاره گیاهی، متابولیت های ثانویه گیاهی و سایر مشتقات گیاهی باشند.
روش اثرگذاری گیاهان و مشتقات گیاهی بر سلامت موجودات و بهبود کارآیی آن ها نیز شامل اثر گیاهان دارویی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش، بهبود سیستم ایمنی ، افزایش مقاومت به تنش ها مختلف و تقویت بدن در مقابل عوامل تهدید کننده داخلی و خارجی می باشد.
روش تهیه محلول خوراکی آویشن:
برای تهیه محلول خوراکی آویشن می توان از اختلاط سطوح مختلف اسانس آویشن با آب آشامیدنی استفاده کرد. آب و اسانس آویشن از طریق محازن جداگانه از قبل تهیه شده و بسته به هدف مصرف و شدت بیماری در گله یا ملاحضات دیگر می توان از سطوح مختلف اسانس شامل مقادیر 0.1، 0.15 و 0.2 میلی لیتر اسانس آویشن به ازای هر لیتر آب آشامیدنی استفاده کرد(یعنی برای 100 لیتر آب آشامیدنی به ترتیب مقادیر 10،15 و 20 میلی لیتر اسانس لازم است). اسانس ها به دو صورت الکلی و روغنی هستند. نوع الکلی به راحتی در آب قابل حل بوده و مشکلی برای مصرف ندارد. اما اگر اسانس مصرفی از نوع روغنی باشد، باید برای جلوگیری از تشکیل گویچه های روغنی اسانس بر روی سطح آب ، از یک حلال آلی اختصاصی بنام حلال قطبی (محلول توئین با غلظت کمتر از 0.01 درصد) ااستفاده شود.
نتایج مربوط به استفاده از محلول خوراکی آویشن برای صفات عملکردی جوجه های گوشتی در کل دوره پرورش (8 تا 42 روزگی) نشان داد که استفاده از این ترکیب باعث ببود صفات رشد از جمله افزایش وزن کل، میزان خوراک مصرفی کل و ضریب تبدیل کل گردید.بنابراین استفاده از محلول خوراکی آویشن د رتغذیه جوجه گوشتی عملی بوده و باعث بهیود عملکرد جوجه ها خواهد شد/
نتایج مربوطه به مصرف محلول خوراکی آویشن بر تلفات جوجه ها در کل دوره پرورش نشان داد، از میان سه سطح مختلف اسانس آویشن تنها سطح 0.1 نسبت به گروه شاهد از میزان تلفات کمتری برخوردار بود. اما در مجموع جون دو سطح دیگر اسانس آویشن نیز از نظر عددی تلفات کمتری نسبت به گروه شاهد داشتند، می توان اظهار داشت که استفاده از این ترکیب در آب آشامیدنی جوجه ها بر میزان تلفات تاثیر سوء نداشته و حتی در مواردی باعث کاهش تلفات شده است. بنابراین استفاده از اسانس آویشن به شکل یاد شده می تواند در کنترل میزان تلفات به عنوان عامل مهم بهبود سلامتی جوجه ها موثر باشد.